donderdag 15 december 2011

Voeding die experts zelf niet eten

http://www.duurzaamnieuws.nl/bericht.rxml?id=73518

Voeding die experts zelf niet eten

Onderzoekers en experts in voedingsmiddelen hebben zo hun professionele redenen om bepaalde producten niet te eten. Zo is popcorn uit de magnetron geen echte aanrader, maar dat staat bij de meeste mensen niet dagelijks op het menu. Anders is dat met aardappelen, tomaten of melk. Dagelijkse kost waarvan je echt wel de gezonde variant van in huis wil hebben. Duurzaamnieuws.nl geeft je een overzicht.


Tomaten uit blik
Volgens expert Dr Fredrick vom Saal, endocrinoloog aan de Universiteit Missouri bevat de binnenkant van blikjes de stof bisphenol-A (BPA). Dat is een synthetisch hormoon dat in verband wordt gebracht met een varieteit aan ziekten zoals hartkwalen, diabetes en overgewicht. De hoge zuurgraad van tomaten laat het BPA oplossen in de voeding. Vom Saal stelt dat het gehalte BPA in tomaten uit blik zo hoog is dat het merkbare gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Koop dus liever biologische tomaten in glas, of in kartonnen verpakkingen.


Rundvlees van met graan gevoerde dieren

Joel Salatin is zelf boer en heeft verschillende boeken over biologische productie op zijn naam staan. Veevoer van granen en soya bevat veel vet, zegt hij, zodat de dieren sneller worden gemest. Dat betekent sneller geld voor de boer, lagere prijzen en minder voedingswaarde voor de consument.Recent onderzoek van de USDA en Clemson University laat echter zien dat vlees van gras-gevoerd vee veel meer voedingsstoffen en mineralen bevat en vooral minder vetten. Koop dus biologisch vlees van met gras gevoerde koeien.


Popcorn uit de magnetron
Dr Olga Naidenko is een wetenschappelijk onderzoeker voor de Environmental Working Group. Zij vond dat in de verpakking van popcorn Perfluoroctaanzuur (PFOA) is verwerkt. Bij verwarming in een magnetron verdampt de PFOA en komt in de popcorn terecht. PFOA wordt in verband gebracht met verschillende vormen van kanker en stapelt zich in het lichaam op. Pop je corn dus liever gewoon in een koekenpan.


Gewone (niet biologische) aardappels
Jeffrey Moyer is voorzitter van de National Organic Standards Board, waarschuwt dat piepers tijdens hun groei en daarna zo vol worden gespoten met allerlei gif, dat ze niet eens meer kiemen als je ze terug in de grond stopt. Want al het gif dat op de plant wordt gespoten verzamelt zich uiteindelijk in de aardappel zelf. Moyer: "Veel aardappelboeren eten hun eigen producten niet. Ze hebben voor zichzelf een stukje land, waar ze ongespoten groenten voor zichzelf verbouwen". Gezonde piepers koop je dus bio.


Gekweekte zalm
David Carpenter is arts en director of the Institute for Health and the Environment aan de Universiteit van Albany. Hij publiceerde verschillende studies over besmetting van kweekvis. Die bevestigen nog maar eens dat gekweekte zalm vol zit met brandvertragers, PCB’s, pesticiden als DDT, dioxine en antibiotica. "Als je je risico op kanker niet wil verhogen, kun je deze vis niet vaker dan eens per half jaar eten" zegt Carpenter. Gezonde, wilde zalm komt uit Alaska. Alle zalm uit de Atlantische oceaan is inmiddels afkomstig van kweek.


Melk die met hormonen is geproduceerd
Rick North is directeur van de Campaign for Safe Food en voormalig directeur van de Oregon afdeling van de American Cancer Society. Hij wijst er op dat koeien soms worden behandeld met hormonen, zoals esttradiol en zeranol, om de dieren sneller vet te mesten. Die hormonen hopen zich op in het vetweefsel en worden via het melk uitgescheiden. Een ander hormoon om de melk productie te stimuleren: is rBHG (recombinant Bovine Growth Hormone, ook bekend als BST ). Het werkt op de melkklieren van de koe en kan de melkproductie aanzienlijk vergroten. De effecten op de lange termijn zijn nog niet bekend. Wil je geen risico nemen, controleer dan of je melk vrij is van BST en hormonen, of koop gewoon biologisch.


Gewone (niet biologische) appels
Mark Kastel is co-directeur van het Cornucopia Institute, dat onderzoek doet naar biologische voeding. Volgens hem is de appel de kampioen pesticiden gespoten fruit. Ze worden zo zwaar bespoten omdat ze geen weerstand tegen ziekten kunnen ontwikkelen. Volgens de industrie kan dat geen kwaad. Maar volgens Kastel kun je beter je gezonde verstand gebruiken en er van af blijven. Vind je biologische appels te duur? Was en schil ze dan in elk geval voor dat je ze eet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten